Dnes štartujú svätomartinské oslavy

08.11.2012 Bratislava

Bratislava 8. novembra (TASR) – V Bratislave sa dnes začínajú Svätomartinské dni. Piatym ročníkom podujatia, ktorý Bratislavčania z minulosti poznajú ako Sviatok mladého vína, chce samospráva osláviť nielen výsledky úsilia vinárov, ale posilniť aj historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám. Oslavy potrvajú do nedele 11. novembra.

Ako TASR informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová, v Kaplnke sv. Ladislava vo štvrtok najskôr o 16.00 h požehnajú mladé víno a jeho milovníci sa potom môžu tešiť na ochutnávku moku v Starej tržnici. Slovenskí vinári tam budú od štvrtka do soboty predstavovať svoje vína v rámci Svätokatarínskej koštovky. V nedeľu, počas Svätomartinského koštu, prídu zasa na rad prvé vína tohtoročného zberu od vinárov z Čiech a Moravy. Na Primaciálnom námestí bude v sobotu navyše aj šesť stánkov, v ktorých svoje vína ponúknu bratislavskí vinári.

Duchovný rozmer sviatku sv. Martina budú od piatka do nedele dotvárať slávnostné pontifikálne bohoslužby v Katedrále sv. Martina a súčasťou Svätomartinských dní budú aj lampiónové sprievody. Jeden pôjde v sobotu cez historické centrum mesta, ďalší plánujú na pondelok v areáli Bratislavského hradu.

História vinohradníctva a vinárstva v bratislavskom regióne siaha takmer 3000 rokov do minulosti a dlhé storočia bolo toto územie najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. "Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, veď v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola významným producentom vína na území Slovenska," hovorí Rodinová.

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. "V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že bol tzv. Bannzeit, čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný," priblížila Rodinová. Hovorí tiež, že kedysi sa čapovalo aj v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. apoštolskej pivnici, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. "A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko," dodala.
 

Vyberte región